Kampeerautoreizen.nl » Spanje» Andalusië
Spanje
Reis 3 - Andalusië
Bestellen    Terug naar Spanje

Voor veel mensen bestaat het beeld van Spanje uit datgene wat men in Andalusië ziet; verblindend witte dorpen op heuveltoppen tegen een strak blauwe lucht, zonovergoten stranden en hoge apartementsgebouwen. In de geschiedenis van Andalusië zit 600 jaar Romeinse dominantie en 800 jaar Moorse bezetting. Dit heeft geresulteerd in enkele unieke monumenten, waarvan het Alhambra in Granada, de moskee van Cordoba en het Alcázar in Sevilla de mooiste zijn. Het Moorse verleden is in Andalusië duidelijk present dan in enig ander deel van Spanje

Andalusië is een groot gebied dat bestaat uit de provincies Huelva, Cádiz, Sevilla, Cordoba, Jaén, Almeria, Granada en Málaga; Sevilla is de hoofdstad. In het westen ligt Portugal; het zuiden is één lange kust. Van Portugal tot Gibraltar is de naam Costa de la Luz (kust van het licht), daarna Costa del Sol (zonnekust), die zich uitstrekt naar het oosten en dan weer overgaat in de Costa de Almeria.

In het noorden ligt de Sierra Morena; het gebied verder naar het zuiden wordt gedomineerd door het Andalusisch gebergte met de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada en Spanjes hoogste bergtop de Mulhacén (3482 m).

In het stroomgebied van de Guadalquivir creëren olijfbosschages en graanvelden een lappendeken van groen en goud. Verder zuidelijk liggen suikerriet- en bananenplantages en katoenvelden. Belangrijke wijnstreken liggen rond Jerez de la Frontera, Málaga en ten zuiden van Cordoba. In het zuidwesten ligt een uitgestrekt gebied met zoutwatermoerassen en ondergelopen land, de ‘Marismas’ waar een van Spanjes belangrijkste natuurparken ligt.

De streek is vermaard om muziek en dans, van het zigeunerachtig geweeklaag in de flaminco tot het wervelende ritme in de Andalusische dans, bekend als sevillana. Sevilla’s Heilige-Weekprocessies en lentekermis zijn opzienbarend.
 
Andalusië


Een adembenemende natuur, kunst en architectuur wisselen elkaar af in een razendsnel tempo. Prachtige stranden aan de zonovergoten Costa del Sol en Costa de Almeria, de rotsige kaap Gibraltar, hoge bergtoppen in de Sierra Nevada, steden als Sevilla, Córdoba en Granada die een en al Moorse schittering zijn. Andalusië (Andalucía in het Spaans) is één van de 17 autonome regio's van Spanje. Het heeft ruim 7.5 miljoen inwoners en is daardoor de grootste Spaanse autonome regio naar inwoneraantal. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla. Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Castilla-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal. Er zijn acht provincies, Sevilla, Córdoba, Jaén, Granada, Almería, Málaga, Cádix en Huelva. De kust is 800 km lang en ligt aan de middellandse Zee en aan de Atlantische Oceaan.

Andalusië is de historische schakel tussen de Arabische wereld en het westen. Het is rijk aan landschappen en heeft een prachtige architectuur. In grote komt het overeen met het islamitische rijk van de Almohaden. De regio heeft sinds 1981 zelfbestuur. Andalusië is voornamelijk agrarisch. In het Guadalquivirbekken verbouwt men citrusvruchten, graan, olijven, vijgen, tabak, katoen en zonnebloem voor oliewinning. Op de vegas, bevloeide vlakten tussen de bergketens, liggen olijf- en amandelbossen en wijngaarden. Wijnbouw is er vooral rond Jerez de la Frontera. Ook wordt er kurk gewonnen in de Sierra Morena, die begroeid is met kurkeiken. De Sierra Morena is rijk aan kopererts, lood, ijzererts, zilver en uraan. De industrie is geconcentreerd in de provinciehoofdsteden. In de provincie Almería wordt zeezout gewonnen. De gemiddelde jaartemperatuur is 18°C. Er heerst een droog klimaat; de gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 500 mm.


  Begin- en eindpunt rondreis = Granada.  Afstand Utrecht-Granada = 2170 km.  Afstand rondreis =1550 km.

Design by: Alcapalis Webdesign