Kampeerautoreizen.nl » Italië » Dolomieten en Gardameer

Italië
Reis 1 - Dolomieten en Gardameer
Bestellen    Terug naar Italië


DolomietenHet grootse bergmassief der Dolomieten, is een van de mooiste en meest bezochte gebieden van de Alpen.
In grote trekken wordt het begrensd door de rivieren Isarco (Eisack), Adige (Etsch), Brenta en Rienza.
De mogelijkheden tot wandelen, bergklimmen in al z'n variëteiten en wintersport zijn legio, zodat de Dolomieten zowel 's zomers
als 's winters toeristen uit de gehele wereld naar zich toe trekken.


Door de ver in het gebergte doordringende dalen en een dicht wegennet zijn de Dolomieten zeer goed toegankelijk gemaakt. Naast de grote, bekende zomervakantieoorden en wintersportplaatsen zoals Cortina d'Ampezzo en San Martino di Castrozza zijn er vele eenvoudige en kleine plaatsjes waar het prettig toeven is. De gedeeltelijk nog goed berijdbare wegen, die in de Eerste Wereldoorlog werden aangelegd, bieden ook voor niet bergbeklimmers de unieke mogelijkheid om zonder veel moeite uitzichtspunten te bereiken. Bovendien wordt het hooggebergte steeds meer door de aanleg van kabelbanen, skiliften enz. toegankelijk gemaakt.

 

 


Gardameer

 (LAGO DI GARDA)


Zijn naam dankt het meer aan het stadje Garda op de oostelijke oever eens een belangrijke plaats en zetel van de stadhouders van Karel de Grote.
Het Gardameer is met zijn lengte van 52km,breedte, en een omtrek van 160km en opp.van 360km2 en max.diepte van 347m het grootste meer van Italie.

Het meer ligt in het noorden ingeklemd tussen de steile bergwanden van noord-zuid lopende Alpenketens en lijkt dan ook op een Noorse fjord.

Zijn huidige vorm heeft het meer te danken aan de 100en eeuwen lange schurende werking van de geweldige gletsjers uit de laatste ijstijd,
die de bergwanden in het noorden van het rivierdal steil afslepen.
In het zuiden waar de bergen overgingen in heuvels werd een enorme gletsjer gevormd die de bodem uitdiepte en aan het uiteinde de reeds genoemde moreneruggen opwierp.

Later aan het einde van de IJstijd vulde het smeltwater van de nu veel hoger in het gebergte liggende gletsjers het bekken en zo ontstond het Gardameer.

De Adriatische Zee die zich eertijds over de gehele Po-vlakte tot aan de bergen uitstrekte schijnt in verbinding te hebben gestaan met het Gardameer.
Wat wel vreemd is hier in het Gardameer is dat er een zoutwatervis nl.de "sardella" een soort grote sardine zich hier in grote getalen bevindt,
want het water van het Gardameer is zoet.

Bij de zuidoostpunt bij het plaatsje Peschiera bevindt zich de enige afvoerrivier uit het meer nl.de Mincio die daar zijn tocht begint naar de Po.

 


 Beginpunt rondreis = Chiavenna (It).  Eindpunt rondreis = Lanquart (Zw).  Afstand Utrecht-Chiavenna = 965 km.  Afstand rondreis = 1150 km.
Design by: Alcapalis Webdesign