Kampeerautoreizen.nl » Italië » Napolie, Campania, Basilicata en Pugia
Italië
Reis 5 - Napolie en Campania, Basilicata en Puglia
Bestellen    Terug naar Italië


NAPOLIE EN CAMPANIA

De Zuiditaliaanse havenstad Napels, eens hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk, thans van een provincie,
is de op twee na grootste stad van Italië (Rome en Milaan zijn groter).
De ligging van Napels is beroemd: aan de noordrand van de naar de Tyrrheonse Zee toe geopende Golf van Napels,
spreidt de stad haar huizen langs de hellingen van de omringende heuvels uit.
Napels heeft een universiteit en is zetel van een aartsbisschop.

De oude stad met nauwe straten, straatjes, trapstraatjes en stegen met hoge huizen met balkons,
is in het westen en in het noorden door uitgestrekte villawijken omgeven; in het oosten strekt zich het industriegebied uit.
In de laatste decennia, vooral na de laatste wereldoorlog, heeft het stadsbeeld zich dank zij grote doorbraken en veel nieuwbouw,
zoals in het havengebied in Rione Santa Lucia, maar ook elders, grondig gewijzigd.
Napels is in het bezit van talloze kunstschatten en monumenten, erfenis van een drieduizendjarige geschiedenis,
waarvan het Museo Nazionale met zijn collecties bestaande uit vondsten van de opgegraven steden een van de grote schatkamers is. 
De haven van Napels is belangrijk als overslaghaven voor geheel Zuidltalië.—Napels is wat haar omgeving betreft rijk gezegend met natuurschoon.


BASILICATA

Het Zuiditaliaanse gewest Basilicata of Lucania met de twee provincies Potenza en Matera bostrijkt 9992 km2 van het door tal van rivieren doorstroomde berg en plateaulandschap, dat grotendeels deel uitmaakt van de Napolitaanse Apennijnen Ingesloten tussen de Golf van Policastro en de Golf van Tarente, die respectievelijk toegang verschaffen tot de Tyrrheense en de lonische Zee, wordt Basilicata in het noorden door Apulië, in het zuiden door Calabrië en in het westen door Campanië begrensd. Niettegenstaande de betrekkelijke vruchtbaarheid van de bodem die tarwemaïs en wijnbouw en olijf en Castel-kastanjeteelt mogelijk maakt, leven de ongeveer 600000 bewoners merendeels in grote armoede.  

Hoofdstad van de oostelijke provincie Basilicata is Matera (401 m; 4500 inw. vroeger de hoofdstad van het gehele gewest en zetel van een aartsbisschop, is buitengewoon schilderachtig gelegen boven de diepe rotskloof van de Gravina. 

PUGLIA

De hiel van de laars Italië wordt omspoeld door het helderblauwe water van de Adriatisch en Ionische Zee. Hij biedt de vakantieganger 762 km. uitzonderlijk verscheidene kusten: kliffen, rotsen, grotten, idyllische kreekjes, baaien, blonde zandstranden omboord met pijnbossen.

Ook het hinterland biedt een opeenvolging van kleurrijke landschappen: eindeloze rijen grillige olijf- en amandelbomen, bloeiende wijngaarden, groene heuvels, dichte bossen, indrukwekkende onderaardse grotten, weidse graan- en tomatenvelden.

De streek heeft een schitterende geschiedenis gekend, dankzij haar bevoorrechte ligging tussen oost en west. Reeds tijdens de Oudheid kende zij welvaart dankzij haar havens. De beroemde Via Appia vertrok uit Rome om te eindigen in Brindisi, de belangrijkste haven voor het transport naar Griekenland. Later werd zij de brug naar Constantinopel en Jeruzalem. De streek kende haar hoogtepunt tijdens de kruistochten en het bewind van Frederik II. Tijdens dit gouden tijdperk rezen tal van Romaanse meesterwerken: het Castel del Monte, de vele versterkte burchten waaronder deze van Bari, en de de vele prachtige kerken zoals deze van Trani. Puglia is trouwens een van de rijkste Italiaanse streken op het gebied van Romaanse kunst. De kunst kende een nieuwe bloeiperiode ten tijde van de barok die zich daar op een originele en exuberante wijze heeft ontplooid. Lecce is een waar juweel van deze kunstvorm.

Puglia is ook de streek van de zonderlinge witgekalkte huisjes met kegelvormige daken, die opduiken in het golvende landschap van de Valle d'Itria. De invloed van het oosten komt heel goed tot uiting in het labyrint van de steegjes met witte huisjes in sommige dorpen.

                                                                                                                  

 Begin- en eindpunt rondreis = Napels.   Afstand Utrecht-Napels = 1730 km  Afstand rondreis = 1890 km.                                                                                                          

esign by: Alcapalis Webdesign