Kampeerautoreizen.nl » Kosovo - Montenegro

Montenegro - Kosovo

Reis 1 -Rondreis door Montenegro - Kosovo
Bestellen    Terug naar kosovo - montenegro

Montenegro

Een tot nu toe vrij onbekend gebied in het zuidelijkere gedeelte van de Balkan, vaak geroemd en ook wel 'De verborgen parel van de Méditerranée' genoemd. Schilders, dichters, wetenschappers, de bevolking; allen ervaren Montenegro op hun eigen wijze. Maar eenieder van hen zal toegeven dat haar schoonheid niet genegeerd kan worden. Na de Balkanoorlogen begon Montenegro zichzelf weer op te bouwen tot de toeristische bestemming zoals zij voorheen ook was.


Montenegro is ondanks haar kleine omvang een land van wonderlijke diversiteit. Grof gezegd kan zij in drie gebieden worden opgedeeld. Elk gebied heeft een geheel eigen karakter, maar alle bezitten een combinatie van natuurlijke schoonheid en vele cultuurschatten. Met name op de plaatsen waar deze gebieden in elkaar overvloeien ontstaan adembenemende uitzichten.


Het kustgebied van Montenegro...
De kust ligt aan het westelijke gedeelte van het land, aan de oostelijke kant van de laars van Italië, gescheiden door de Adriatische Zee. De kustlijn heeft een totale lengte van 293 km, beginnend in het noordwesten en zich uitstrekkend tot het meest zuidelijke puntje van het land. De centrale regio van Montenegro... Als men de kust achter zich laat en richting het binnenland gaat, komt men al snel in Centraal-Montenegro. Dit dinarische achterland bestaat uit karstgebergte, met een gemiddelde hoogte van ca. 1000 meter boven zeeniveau en pieken tot 2000 meter, zoals die van de bergen Orjen (1.894 m) en Lovcen (1.749 m), de hoogste massieven van het kalksteengebergte langs de kust.

Het hooggebergtegebied van Montenegro...
De laatste twee Montenegrijnse natuurwonderen kan men vinden in de bergachtige noordelijke regio. Dit karstgebied is Montenegro's hoogste gebied en maakt deel uit van de Alpen. Vanwege de poreusheid van karst verdwijnt regenwater snel en laat daarmee een rotsachtig en kaal landschap achter. Het moet duidelijk zijn voor een land met slechts een oppervlakte van 13.938 km2, dat soms niet groter is dan provincies van andere landen, dat Montenegro's diversiteit gewoonweg ongelooflijk is.


Kosovo

Kosovo heeft een oppervlakte van 10.908 km² en ruim twee miljoen inwoners. Er zijn twee hoofdvlaktes in Kosovo. Het bekken van Metohija is in het westen van Kosovo gesitueerd en de vlakte van Kosovo beheerst het oostelijke deel.

Een groot deel van de oppervlakte van Kosovo is bergachtig. Het Sargebergte ligt in het zuiden en zuidoosten, op de grens met Macedonië. Dit is een van de populairste toeristische gebieden en skigebieden van de regio, met Brezovica en Prevalla als de belangrijkste toeristencentra. De hoogste bergen van Kosovo, inclusief de hoogste berg (2656 m), liggen in het westen op de grens van Albanië en Montenegro. Deze bergen behoren tot de Albanese Alpen. In het noorden ligt het zuidelijke deel van de bergketen Kapaonik. De centraal gelegen gebieden van Drenica, Carraleva en het oostelijkste deel van Kosovo, bekend als Gollaku, zijn hoofdzakelijk heuvelgebieden.

Er zijn enkele noemenswaardige rivieren en meren in Kosovo. Deze zijn de Witte Drin in het westen, die uitmondt in de Adriatische Zee, en met de Erenik als de belangrijkste zijrivier; de Sitnica in het midden; de bovenloop van de Zuidelijke Morava in het uiterste oosten; en de Ibar in het noorden. De grootste meren zijn het meer van Gazivoda(380 miljoen m³) in het noordwesten, het meer van Radoniq(113 miljoen m³) im het zuidwesten, het meer van Batllava (40 miljoen m³) en het meer van Badovci in het noordoosten.


Begin- en eindpunt van de rondreis = Herceg-Novi.
Afstand; Utrecht-Herceg-Novi = 2100 km.
Afstand rondreis; 1050 km.