Kampeerautoreizen.nl » Nederland» Reis 1 - Flevoland, Friesland en Groningen

Nederland
Reis 1 - Flevoland, Friesland en Groningen
Bestellen    Terug naar Nederland

Flevoland
Waar nu Flevoland is, golfde een eeuw geleden nog de Zuiderzee. Hier en daar lag een eilandje. In die honderd jaar is er veel veranderd. Waar water was, is nu land. Waar land is, is leven. En waar leven is, wordt gewoond.
De Provincie Flevoland bestaat officieel sinds 1 januari 1986. Er wonen meer dan 350.000 mensen op een gebied van ruim 1450 km2, verdeeld over zes gemeenten; Urk, Noordoostpolder, Lelystad, Dronten, Zeewolde en Almere. De hoofdstad van Flevoland is Lelystad. Flevoland is tegenwoordig een van de waterrijkste provincies van Nederland met veel bijzondere attracties en bezienswaardigheden.
Zoals; Energie- en scheepvaartmuseum in Almere, Walibi, Eemhof, Schokland, Bataviastad
natuurpark Lelystad en nog veel meer…

Ongekende (adem)ruimte. Maar ook de beslotenheid van gigantische bossen met verrassende open plekken. En woeste moerasgebieden met uitgestrekte waterpartijen. Slechts de machtige koren van kikkers en vogels doorbreken de stilte. Kilometers kustlijn en prachtig achterland met tulpenvelden. Daar doorheen of langs wandelen of fietsen; indrukwekkend. De Noordoostpolder, het midden van Flevoland en Zuidelijk Flevoland, hebben alle drie een eigen karakter omdat ze in drie verschillende decennia zijn ingepolderd.


Friesland

Noordoost-Friesland
In het Noord-Oost Friese landschap kijkt u uw ogen uit. In de kop van Nederland, daar waar wad en land elkaar ontmoeten, ligt één van de mooiste gebieden die ons land rijk is: het Lauwersland.
Noordwest-Friesland
Uitgestrekte landerijen met terpen en dijken als herinneringen aan het eeuwenlange gevecht tegen het water. Een strijd die tevens vruchtbare gronden en daarmee unieke flora en fauna opleverde.

Zuidoost-Friesland

Historische veenkoloniën, uitgestrekte heidevelden en eindeloze zandvlakten, ook dat is Fryslân. Schitterende fiets- en wandelmogelijkheden van Appelscha tot Heerenveen. Van Vlechtmuseum tot Turfvaartroute.

Zuidwest-Friesland

De bossen in Gaasterland worden afgewisseld met glooiende weilanden en prachtige vergezichten over het IJsselmeer. Statige boslanen met eeuwenoude beuken vormen een bijna sprookjesachtig decor voor prachtige routes.
De Waddeneilanden
Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog komt u al in een andere wereld. In de verte ligt een zeehond op een zandplaat. Boven u krijsen de meeuwen. Op de Waddeneilanden ervaart u rust en ruimte. U ziet er het bijzondere U laat alles achter u. Letterlijk en figuurlijk. Op de veerboot naar de Waddeneilanden Texel, Vlieland, planten en dieren, rustige stranden en karakteristieke dorpjes. Maar ieder eiland heeft ook haar eigen sfeer.

Groningen
Groningen herbergt een van de oudste cultuurlandschappen van Europa en grenst aan een Werelderfgoed van Unesco. En dat is nog niet alles, de provincie biedt zoveel mooie en gevarieerde natuur dat een dagje Groningen bezoeken bij lange na niet genoeg is. Nestel u in een van de vele erfgoedlogies die Groningen rijk is en ervaar dat er werkelijk niets boven Groningen gaat.
Groningen is lang een toeristisch onbekend gebied gebleven. Het culturele erfgoed, vooral de stad en de vesting Bourtange en bezienswaardigheden als het Nationaal Park Lauwersmeer, de Hortus Haren en de natuur in Westerwolde en het Westerkwartier vormen de belangrijkste redenen voor toeristen om naar de provincie Groningen te komen.

Een van de mooiste en meest ongerepte natuurgebieden vindt u in het noordelijk deel van Groningen. Hier vormen wadden, wierden en wouden samen met het Nationaal Park Lauwersmeer het Lauwersland.

Het Hoogeland is de streek ten noorden van het Reitdiep en het Damsterdiep. De naam verwijst naar hoge ligging van het land, ontstaan door de aanslibbing van de zee. Het Hoogeland kenmerkt zich door grote herenboerderijen in een decor van uitgestrekte landbouwgrond en wijdse wolkenluchten.

Het Westerkwartier, ten westen van de stad Groningen, is een van de oudste cultuurlandschappen van West-Europa. Het gebied, ingeklemd tussen de stad, het Lauwersmeergebied en de provincies Drenthe en Friesland, staat bekend om haar coulissenlandschap en de vele wierden en dijken.

Het goudgele graan, de Blauwestad, het Oldambtmeer, het koolzaad in de bloei en de uitgestrekte polders: het Oosten van Groningen is een van de meest verrassende gebieden van de provincie. Tot in de 17de eeuw waren de huidigie Veenkoloniën vrijwel onbewoond. Door het turfsteken is er in Oost-Groningen een bijzonder landschap ontstaan met lange kanalen, omzoomd door uitgestrekte lintdorpen.

Het door de turf getekende landschap is uitstekend te bekijken vanuit het historische stoomtrein van de Stichting Stadskanaal Rail, beter bekend als de S.T.A.R. Deze spoorlijn is sinds 1994 geopend in verbindt Veendam met Musselkanaal. Over een tracé van 26 kilometer vervoert het passagier langs de grens tussen Groningen en Drenthe, de zogenoemde Semslinie.

De regio Westerwolde wordt voor een groot deel getekend door het beekdal van de Ruiten Aa. Westerwolde heeft een uitermate verrassend landschap: kreupelhout, slingerende weggetjes, bossen en beekjes
Reisafstand: 875 km

Design by: Alcapalis Webdesign