Kampeerautoreizen.nl » Oostenrijk » Vorarlberg-Tirol
Oostenrijk
Reis 1 - Vorarlberg-Tirol
Bestellen    Terug naar Oostenrijk


Vorarlberg

Vorarlberg heeft een inwoneraantal van ongeveer 340.000 en is op Wenen na de kleinste provincie van Oostenrijk. De inwoners sluiten eigenlijk meer aan bij de Zwitsers dan bij de Weners. Door de bergen, de zeer goed bewaarde natuur en de bekende wintersportoorden is het een van de meest toeristische streken van het land. Toeristen zijn er overigens altijd geweest, te beginnen met de illyriërs en daarna de Kelten, Romeinen, Alemannen en Reto-Romanen. Het Ländle (landje), zoals de Vorarlbergers hun regio in bijna Zwitsers dialect noemen, heeft een afwisselend landschap dat zich uitstrekt van het Bodenmeer in het westen tot het bosrijke Bregenzer Wald in het noorden en het rustige Brandner- en drukke Montafontal in het zuiden. Een groot deel van Vorarlberg wordt in beslag genomen door het hoog- en middelgebergte van de Alpen, waar tot aan de boomgrens bossen, boomgaarden en boerderijen het beeld bepalen. De bergen beletten lange tijd het contact tussen Vorarlberg en de rest van Oostenrijk, waardoor de Vorarlbergers zich sterk op Zwitserland hebben georiënteerd. De moderne Arlbergtunnel heeft daaraan niets veranderd; de regering in Wenen is veel verder weg dan de werkgevers in Zwitserland. Bregenz is de hoofdstad van deze provincie, het ligt direct aan de Bodensee en is de zetel van de landelijke regering, verder is het bekend vanwege zijn Bregenzer Festspiele.

Tirol

Tirol heeft een inwoneraantal van ongeveer 635.000 en is een provincie van Oostenrijk en heeft als hoofdstad Innsbruck. De imposante bergen met eeuwige sneeuw, de kabelbanen, watervallen, kloven, bossen en dalen voldoen aan de vakantievoorstellingen. Van een aangename wandeling tot een autotochtje over een panoramaweg, van een cultureel uitstapje tot bergbeklimmen en wintersport. Tirol heeft bijna alles in huis voor een geslaagde vakantie en trekt met zijn prachtige natuur en goede infrastructuur de meeste buiten- en binnenlandse toeristen. Het gebied ligt in het smalle westen van Oostenrijk, tussen Duitsland en Italië, en tussen Vorarlberg en Salzburg. De noordelijke bergketens, zoals de Lechtaler Alpen, het Kaiser- en Rofan-gebirge en de beschermde Karwendel zijn massief en grillig. Door het geringe aantal dalen is dit berglandschap veel moeilijker toegankelijk dan de bergen aan de Italiaans grens, zoals de Ötztaler, Stubaier en Zillertaler Alpen. Hier, in het bekende Zillertal ten oosten van Innsbruck en in het Ötz- en Paznauntal ten westen van die stad, liggen de drukste vakantieplaatsjes.

In de tijd van keizer Augustus bouwden de Romeinen hun eerste kampen in het huidige Oostenrijk: Veldedina in Innsbruck en Aguntum in de buurt van Lienz. Ze legden er ook hun eerste wegen aan, zoals die over de Brennerpas. Na de val van Rome vestigden de Beiers zich hier. Daarna werden de eerste Oostenrijkse graafschappen gevormd. Tirol ontstond in de 12de eeuw onder graaf Meinhard II en kreeg zijn naam door een kasteel in de buurt van Merano, in het huidige Zuid-Tirol, dat bij Italië hoort.

In 1363 kregen de Habsburgers Tirol in handen en onder de heerschappij van Maximiliaan I verwierf het grote macht; de keizer werd overigens begraven in Innsbruck. De gewone Tiroler bekeerde zich tot het protestantisme, maar de elite volgde niet, waardoor de Contrareformatie het vlot haalt (Concilie van Trente in 1563). Bij tal van gelegenheden bleek dat de Tirolers sterk op hun onafhankelijkheid stonden, bijvoorbeeld in 1703, toen ze een invasie vanuit Beieren afsloegen, en in 1809 toen ze zich hevig verzetten tegen Napoleon en alweer Beierse troepen. Uiteindelijk werd door de vrede van Pressburg Tirol toch bij Beieren gevoegd. Een patriottische café-uitbater, Andreas Hofer, lanceerde toen zijn beruchte oproep tot verzet en de Tirolers kwamen massaal in opstand.
In 1919 speelde Tirol zijn zuidelijke landsgedeelte kwijt en de Brennerpas werd toen de grens. Op dat punt ontmoetten Hitler en Mussolini elkaar in 1940. Tirol werd na de Eerste Wereldoorlog gescheiden in Oostenrijks Tirol en Italiaans Zuid-Tirol (thans een provincie, formeel genaamd Bolzano-Zuid-Tirol). Het Oostenrijkse Tirol bestaat sindsdien uit twee afzonderlijke delen: Noord-Tirol, en het veel kleinere Oost-Tirol rond de stad Lienz.

 
 


Begin- en eindpunt rondreis = Bregenz.  Afstand Utrecht-Bregenz = 785 km.  Afstand rondreis = 1100 km














Design by: Alcapalis Webdesign