Kampeerautoreizen.nl » Portugal» Minho, Trás-os-Montes, Douro Litoral en Beira Litoral
Portugal
Reis 1 - Minho, Trás-os-Montes, Douro Litoral en Beira Litoral
Bestellen    Terug naar Portugal
Minho.

De provincie Minho beslaat het uiterste noordwesten van Portugal. In het noorden grenst Minho aan het Spaanse Galicië, in het zuiden aan de provincie Douro Litoral, in het oosten aan de provoncie Trás-os-Montes en in het westen ligt de Atlantische Oceaan. De lange kuststrook wordt de Costa Verde genoemd.

Het licht golvende heuvellandschap van Minho vertoont een stijging naar het oosten toe en wordt doorsneden, door de noordelijke grensrivier, de Minho, door de Lima en de Cávado. Het oostelijke gedeelte van de provincie Minho is bergachtig, heeft een ruig klimaat en is dus dun bevolkt. Verder naar het westen ligt de stad Vila Nova de Cerveira aan de Minho. De rivier kan helemaal tot aan de monding gevolgd worden en daarna voert de weg langs de kust zuidwaarts door een landschap van duinen en stranden naar Viana do Castelo.

Trás-os-Montes.

Trás-os-Montes, 'het land achter de bergen' vormt de noordoosthoek van Portugal. Het is een vrij eenzaam, afgelegen gebied met uitgestrekte bergplateuas, steenachtige hellingen, diepe vruchtbare dalen, meren en rivieren. Door het landschap verspreid liggen onopvallende dorpjes. Grotendeels gebouwd van granieten blokken zijn ze nauwelijks van hun steenachtige omgeving te onderscheiden.

De boeren in de provincie gebruiken vaak nog de ouderwetse houten ploegen, bespannen met ossen om de grond te bewerken. Ze verbouwen vooral rogge, winterkoren en aardappels, en hebben een hard bestaan, want het noorden van Portugal heeft niet bepaald een lieflijk klimaat. De Portugezen zelf zeggen: 'Novo mêses inverno, três mêses inferno' ( negen maanden winter, dire maanden hel ). Tot diep in de maand Mei waaien koude regenwinden over de met dennen begroeide berghellingen. Heel anders is het in het zuidelijke gedeelte van de provincie Trá-os-Montes. Daar groeien op zonnige hellingen de druiven waarvan men de beroemde portwijnen maakt, terwijl in vruchtbare terrastuinen amandelen, vijgen en olijven rijpen.

Douro Litoral.

De voormalige provincie Douro Litoral, dat letterlijk 'kustvlakte van de Rio Douro' betekent, is de kleinste provincie van Portugal. Het is een land- en tuinbouwstreek, een vruchtbaar gebied door de granietbodem en het hoge neerslaggemiddelde. Ook hier treft u een rijke vegetatie van eiken, dennen en eucalyptus aan.

Beira Litoral.

De voormalige provincie Beira Litoral bestaat hoofdzakelijk uit laagland: de Costa de Prata als Atlantische Zeekust en de wijde vlakke dalen van de Rio Vouga en de Rio Mondego. Brede en uitgestrekte zandstranden worden omzoomd door een duinenrij bedekt met dennenbossen. Aveiro en het binnenmeer, het Ria de Aveiro, leveren een voor Portugal opmerkelijk landschapsbeeld op, dat heel in de verte iets weg heeft van een Hollands polderlandschap.  Alleen de zoutpannen ontkrachten deze vergelijking enigszins.

Het laagland gaat geleidelijk over in heuvellandschap. Tegen één van de heuvelruggen ligt het Parque Nacional do Bucaco, een schitterend in de 17e eeuw aangelegd bos met uitheemse en inheemse planten- en boomsoorten.

De provincie heeft de vorm van een voet en daar waar de tenen zitten, ten oosten van Coimbra, gaat het heuvellandschap voorzichtig over in de bergen, de Serra da Louså en de Serra da Estrela.


Begin- en eindpunt rondreis = Braganca.  Afstand Utrecht-Braganca = 1850 km.  Afstand rondreis =1400 km.

Design by: Alcapalis Webdesign