Kampeerautoreizen.nl » Baltische Staten» Letland

Baltische Staten
Reis 2 - Letland
Bestellen    Terug naar Baltische Staten

letlandLetland (officieel Republika Latvija) is een van de Baltische republieken, samen met Estland en Litouwen. Ten westen van Letland, aan de overkant van de Baltische Zee, ligt Zweden. In het westen grenst Letland aan de Oostzee en de Golf van Riga, die vanuit het noordwesten diep het land binnendringt. In het noorden grenst Letland aan Estland, in het zuiden aan Litouwen en in het oosten aan Rusland en Belarus (Wit-Rusland). De hoofdstad Riga ligt aan de Golf van Riga in het midden van het land. De oppervlakte van Letland is 64.600 km2 en het land is daarmee anderhalf keer zo groot als Nederland. Letland is over het algemeen vlak of licht heuvelachtig.

letlandLetland is zeer dicht bebost (42% van het land), heeft vele meren en rivieren, een ongerepte kust, veel weiden en landbouwgebieden. Op Riga na zijn er niet echt grote steden. Letland telt ongeveer 1000 rivieren. De langste rivier is de Daugava, 1020 km lang waarvan 370 km door Letland stroomt. Andere grote rivieren zijn de Gauja, de Lielupe, de Venta en de Aiviekste. Ongeveer 10% van het land bestaat uit laagveen, drassige gebieden en moerassen. Letland heeft ongeveer 5000 vrij kleine meren. Het grootste meer is Razna (55 km2). De meeste meren zijn vrij ondiep en in de winter enkele maanden bevroren.
Letland is te verdelen in vier regio's:

letlandKurzeme in het westen van Letland is zeer landelijk en dun bevolkt. Het    noordelijke deel van Kurzeme is zeer dicht bebost, vrij heuvelachtig, en  wordt daarom ook wel het "Zwitserland" van Kurzeme genoemd.
Zemgale, centraal gelegen, is vlak en de meest vruchtbare streek van het land. De rivier de Lielupe met zijn vele zijriviertjes loopt kriskras door het landschap.
Latgale in het zuidoosten is nog het meest op Rusland gericht en tevens het armste deel van Letland. De Daugava stroomt door Latgale richting Golf van Riga. Latgale telt vele meren en riviertjes. Latgale wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht.
Vizdeme in het noorden is zeer heuvelachtig met als hoogste punt van het land de Gaizinškalns (310 meter). De Gauja stroomt door deze regio en ook Gauja Nationaal Park is hier te vinden.

De gemiddelde temperaturen in juli, de warmste maand, bedragen 16,7°C in Liepaja en 17,6°C in Daugavpils. De maximumtemperatuur kan in de zomer oplopen tot ca. 30°C. Er valt gemiddeld 500 tot 700 mm neerslag per jaar. De meeste regen valt in augustus en september. Gemiddeld regent het 180 dagen per jaar, is het mistig op 44 dagen per jaar en is het maar op 72 dagen echt zonnig. Sneeuw ligt er gemiddeld bijna drie maanden per jaar en de vorstvrije periode bedraagt ongeveer 177 dagen.
                                       

Begin- en eindpunt rondreis = Daugavpils.  Afstand Utrecht-Daugavpils = 1880 km. Afstand rondreis = 2070 km.
Design by: Alcapalis Webdesign