Kampeerautoreizen.nl » Duitsland» Munsterland-Teutoburgerwald-Weserbergland-Sauerland
Duitsland
Reis 2 - Munsterland-Teutoburgerwald-Weserbergland-Sauerland
Bestellen    Terug naar DuitslandMünsterland


Het gebied Münsterland ligt in het westen van Duitsland in de deelstaat Nordrhein Westfalen, ten oosten van Nijmegen. Doordat het Münsterland zo dicht bij Nederland gelegen is, is het een vrij populaire streek onder velen Nederlanders. Het Münsterland is vernoemd naar de gelijknamige stad Münster. Dit is een gezellige universiteitstad (56.000 studenten), waar vooral architectuur een beroemde studie is. De plaats Münster is bekend vanwege het feit dat hier een einde is gemaakt aan de 30 jarige oorlog (24 Oktober 1648) en vandaar dat de stad Münster nog steeds bekend staat als stad van de vrede.

Over aktiviteiten hoeft u zich geen zorgen te maken in Münsterland. Een grote attractie van het gebied is het grote heuvelachtige bosgebied Hohe Mark, gelegen tussen de Nederlandse grens en Münster.

Het gebied van het Münsterland leent zich bij uitstek voor wandelen, fietsen (ook fietsenverhuur), mountainbiking, kanovaren (kanoverhuur), paardrijden en andere activiteiten, die her en der worden georganiseerd, zoals ballonvaarten, paard- en wagen rijden, scheepstochten, tochten op de (reuze-)tandem, ralley's e.d.

De streek heeft vele 'thema'-fietsroutes geformeerd, zoals de 100-burchtentochten, de Romijnse route, vredetocht van Munster naar Osnabruck (voor de fanatiekeling), Westfalenradweg en de fietsroute Dortmund-Ems-Kanaal, allen gemarkeerde fietsroutes.
 

Teutoburger Wald

Het Teutoburger Wald is een gebied in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het district Osnabrück. Het Teutoburger Wald ligt in een driehoek tussen de plaatsen Paderborn, Osnabrück en Münster. Deze voor veel mensen nog onbekende streek is heuvelachtig en biedt talloze bossen, oude stadjes en kuuroorden.

Hoewel het gebied nog tamelijk onbekend is, is het Teutoburger Wald toch een van de belangrijkste toeristen bestemmingen in Westfalen.

Een van de leukste steden van het Teutoburger Wald is het plaatsje Detmold. Dit stadje, dat zich ook uitstekend leent voor wandeltochten, heeft vele interessante vakwerkhuizen uit diverse perioden. Tevens bevindt zich in Detmold het sierlijke Residenzschloss (slot van de familie zur Lippe). Dit slot is van oorsprong een middeleeuws slot, maar is daarna verbouwd tot in prachtige Weserrenaissance stijl.

Een aantal kilometer ten zuiden van Detmold ligt een plaatsje waar in het jaar 9 de leider der Germaanse stammen, Cherusko Arminius, bekend als Hermann, zegevierde tegen het Romeinse leger onder Varus. Boven op de berg staat het Hermannsdenkmal, een enorm monument, wat is ontworpen door Ernst von Bandel en opgericht in 1838. Het monument symboliseert de strijd voor eenwording.


Weserbergland

Het Weserbergland is een heuvelachtige streek die ligt in de deelstaten Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het gebied ligt rond de rivier de Weser, tussen de steden Hannoversch Münden en Porta Westfalica en in een grotere driehoek tussen de steden Paderborn, Göttingen en hannover. Het hoogste punt ligt in het natuurgebied Solling op ruim 500 m hoogte. De rivier de Weser stroomt recht door het gebied.

Het gebied wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels en dalen die behoorlijk diep ingesneden kunnen zijn. Tevens is het gebied rijkelijk bebost. Er zijn hooggelegen hoogveenvlaktes die de status van beschermd natuurgebied hebben. Het Weserbergland is uitermate geschikt voor wandel en fiets vakanties. U kunt hier fietsen en wandelen langs de mooiste delen van de Weser, die gevoed worden door twee rivieren: de Fulda en de Werra.

Het dal van de rivier de Weser staat bol van de sagen en legenden. De route voert u langs Hameln bekend van het sprookje 'De rattenvanger van Hameln' en Bodenwerder, waar 'Baron van Munchhausen' zijn ongelooflijke avonturen beleefde.

Sauerland

Ten oosten van Keulen ligt het Sauerland, op amper 350 km van Brussel en 320 km van Utrecht verwijderd. In Sauerland komt zowel de langlaufer als de alpineskiër, snowboarder, carver of winterwandelaar tot zijn recht. Gedurende bijna 100 dagen kan je er gebruik maken van de 55 skiliften en 200 km getrokken loipen. Sneeuwkanonnen zorgen voor de sneeuwzekerheid. Het overbekende Winterberg en Willingen vormen het centrum van het Sauerland. Jaarlijks overnachten hier 1 miljoen mensen in de vele hotels en pensions. Er zijn ontspanningsmogelijkheden bij de vleet zowel overdag als 's nachts. Het Sauerland is zowel in de winter een prachtig natuurgebied en voor Nederlanders prettig dichtbij huis. U bent er in een paar uur rijden. Het Sauerland wordt niet voor niets het land van de duizend bergen genoemd.

De groene heuvels van het Sauerland zijn niet alleen een populaire bestemming voor Nederlanders, maar ook de bevolking van de steden langs de Rijn en de Ruhr gaan er veelvuldig naartoe. Het is een belangrijk waterwingebied en de meren tussen de beboste heuvels en de ravijnachtige dalen zijn een ideaal watersportgebied. Ook 's winters is het een prima vakantiebestemming: Winterberg beschikt over de beste wintersportfaciliteiten ten noorden van de Alpen. De heuvels zijn niet zozeer spectaculair, maar wel aantrekkelijk, hoewel de eindeloze bossen ze soms een beetje saai maken. Het beste uitzicht biedt de top van de Kahler Asten (841 m) in het Rothaargebirge, het oostelijkste van de vier beschermde natuurgebieden. In de bodem zaten vroeger veel ertsen en mineralen, en dit trok, gecombineerd met het rijkelijk aanwezige brandhout en het stromend
water voor opwekking van energie, metaalwerkers aan lang voordat het Ruhrgebied ontstond.

De wintersportgebieden in het sauerland zijn niet altijd sneeuwzeker, maar de gezelligheid maakt dat meer dan goed. Leuk is ook de aanwezigheid van een enorme bob/rodelbaan, die 's zomers en 's winters geopend is.

Winterberg heeft skipistes tussen de 620 en 810 meter hoogte. Niet minder dan 20 sleepliften en 2 zetelliften en de nodige sneeuwkanonnen zorgen voor de nodige winterpret.

Neuastenberg is een bekend luchtkuuroord maar ook het meest sneeuwzekere skigebied van Sauerland. Het hoogste punt bedraagt 841 meter en heeft een skivlakte van ca. 35 hectaren met sneeuwkanonnen, voorzien van 9 sleepliften. Ook het Wintersportmuseum is daar gehuisvest.

In Züschen wachten niet minder zeven sleepliften op jou, voor afdalingen tot 1000 meter. Het skigebied, Homberg-Ziegenhelle, is gelegen op ca. 700 meter hoogte.
Altastenberg is het hoogst gelegen dorp in Sauerland. Het is meteen ook zeer geliefd door de langlaufer. Maar ook de alpineskiër zal de 7 sleepliften weten te waarderen tussen een hoogte van 660 tot 830 meter. Sneeuwkanonnen doen de rest.
   Begin- en eindpunt rondreis = Emmerich.  Afstand Utrecht-Emmerich = 85 km.  Afstand rondreis =1670 km.

Design by: Alcapalis Webdesign