Kampeerautoreizen.nl » Italië » Aosta, Piemonte en Lombardia
Italië
Reis 2 - Aosta, Piemonte en Lombardia
Bestellen    Terug naar Italië

Aosta


Het autonome gewest Valle d'Aosta bestrijkt een oppervlakte van 3262 km2 in het gebied van het diep ingesneden dal van de Dora Baltea. met zijn lieflijke.
Aan de voet van het Mont Blancmassief en omringd door de hoogste alpentoppen kan het Aostadal op een van de machtigste berg landschappen
van Italië worden gerekend.  

Reeds in de oudheid was het dal van betekenis als doorgangsroute naar de zeer belangrijke Alpenpassen van de grote en de kleine St. Bernhard.
Eens werd het dal in zijn gehele lengte door vele, vaak zeer schilderachtige burchten en vestingwerken beschermd.
Het mooie landschap en de in de hogere regionen zelfs in de zomer goede sneeuwcondities hebben een bloeiend toerisme tot leven gebracht.
Daarnaast zijn behalve de wijnbouw in de dalen het weidebedrijf en enige kleinschalige industrieën de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de
11.000 Franse bewoners.  


Piemonte

De naam Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans.

Geografie

Piemonte heeft een oppervlakte van 25.399 km² en ongeveer 4,3 miljoen inwoners. Het Aosta-dal hoort historisch en geografisch bij Piemonte maar is tegenwoordig een autonoom gebied.

In het noorden grenst Piemonte aan Zwitserland, in het westen aan Frankrijk, in het zuiden aan de Italiaanse regio Ligurië, in het zuidoosten aan Emilia Romagna en in het oosten aan Lombardije.

Qua landschap kan men in de regio drie delen onderscheiden: het Alpengebied in het oosten en noorden met de hoogste berg van Piemonte de Gran Paradiso (4061 meter), de po-vlakte met de grote steden en het heuvelland in het zuidoosten.


Geschiedenis

De geschiedenis van Piemonte begint met de val van het Romeinse rijk toen de Romeinen zich uit het gebied terugtrokken. Bij de volksverhuizing werd het vruchtbare gebied meermaals door rondtrekkende volken geplunderd.

In 1748 verenigden de Savoyaarden Piemonte en Sardinië en de Habsburgse keizer schonk hen de koningstitel. Na de bezetting door Napoleon in 1798 kwamen de Oostenrijkers aan de macht. Vanaf 1847 werden de opstanden tegen de Oostenrijkers talrijker en in 1859 wisten de Piemontezen en de Fransen hen verpletterend te verslaan in de slag bij Solferino.

In 1861 werd de Savoyaard Victor Emanuel II tot koning van het verenigde Italië gekroond. Sindsdien is Piemonte Italiaans gebied. Benitto Mussilini zette in 1922 het koningshuis af en zou regeren tot 1944. De dochter van Victor Emanuel III Mafalda, werd afgevoerd naar het concentratiekamp Buchenwald en kwam daar om.


 
LOMBARDIA

De region Lombardia ligt in het noorden van Italië tegen de grens met Zwitserland. Het noordelijke deel van deze regio wordt beheerst door de Alpen na haar uitlopers. Meer naar het zuiden wordt het vlakker met de Po vlakte als resultaat.
De hoofdstad van Lombardia is Milaan. Het is een zeer drukke, maar vooral ook een boeiende stad. Of men nu kijkt naar de mode, op het gebied van meubelen, u komt in deze stad altijd aan uw trekken. Ook cultuurhistorisch heeft Milaan heel wat te bieden.

De Meren
Jaarlijks komen duizenden toeristen naar de noordelijk gelegen Italiaanse meren, prachtige meren die vanwege de ligging zeer aantrekkelijk zijn om te bezoeken.
Het meer van Maggiore, het meer van Lugano en het Comomeer. Dankzij hun gunstig klimaat  en de prachtige natuur  en daarbij de
watersportmogelijkheden zijn deze meren zeer in trek bij vooral Nederlanders en DuitsersBegin- en eindpunt rondreis = Chiavenna.  Afstand Utrecht-Chiavenna = 965 km.  Afstand rondreis = 1220 km.Design by: Alcapalis Webdesign