Kampeerautoreizen.nl » Oostenrijk » Karinthië-Stiermarken-Burgerland

Oostenrijk
Reis 3 - Karinthië-Stiermarken-Burgerland
Bestellen    Terug naar Oostenrijk


Karinthië (Kärnten)

Karinthië heeft een inwoneraantal van ongeveer 550.000 en is de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Het vormt een van hooggebergte omsloten landschap door zijn bergachtige westen en lage oosten. De hoofdstad van Karinthië is Klagenfurt. Karinthië bezit de warmste meren van Oostenrijk. De deelstaat ligt in het zuiden van Oostenrijk en bestaat naast meren uit bergen en nog eens bergen: in het westen de Lienzer Dolomiten en de Kreuzeckgruppe, in het noorden langs het Salzburger Land de bekende Hohe Tauern, aan de grens met Steiermark de Gurktaler Alpen, Packalpe en Koralpe. In het zuiden ten slotte vormen de Karnische Alpen en de Karawanken de grens met Italië en Slovenië.

Door zijn afgelegen ligging in de bergen, met vijandige en moeilijk toegankelijke valleien, bood Karinthië het langst weerstand aan de ideeën van de katholieke Contrareformatie en bleef de meerderheid van de inwoners trouw aan het protestantisme. Vroeger waren de meeste grootgrondbezitters wel katholiek, wat een deel van de boerenbevolking in de armen van het antiklerikalisme dreef. Ook de Habsburgers, die geassocieerd werden met de katholieke almacht uit Wenen, werden door de inwoners van Karinthië verguisd. Ze namen het de keizerlijke macht kwalijk dat ze de Slaven in vertrouwen nam om zo de zuidelijke grens van het Oostenrijks-Hongaarse rijk in stand te kunnen houden. Voor de Karinthiërs was dat heulen met de 'vijand' (de Slovenen) tegen de Duitse 'vrienden'. De oorlog tegen de Slovenen in 1918-1919 was voor Karinthië dan ook een strijd van de Duitsgezinde wereld tegen het Slavische gevaar. Ze zagen zichzelf als een vooruitgeschoven bastion van de Duitse cultuur aan de rand van de Slavische wereld. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen de piepjonge Joegoslavische Federatie wat al te begerig naar Karinthië lonkte (er woonden immers veel Slovenen), werd een referendum georganiseerd. In 1920 moesten de Karinthiërs stemmen of ze bij Oostenrijk of Joegoslavië wilden horen. De meerderheid koos ervoor om Oostenrijks te blijven.

Toen in 1938 een nieuw referendum werd gehouden over de Anschluss (dus over de aanhechting van Oostenrijk bij het Derde Rijk), stemde de protestantse gemeenschap van Karinthië massaal voor en tijdens het nazi-bewind stelde de deelstaat zich uiterst Duits-nationalistisch op. De Karinthiërs verborgen hun sympathie voor het Derde Rijk niet en ook na de Tweede Wereldoorlog bleef het hoogste bestuur van de provincie - dat het bewind had gevoerd onder het nationaal-socialisme.
  

Stiermarken (Steiermark)

Stiermarken heeft een inwoneraantal van ongeveer 1.2 miljoen en is een provincie in Oostenrijk. Stiermarken verenigt de kostbaarheden van Oostenrijk. Tussen Dachsteingletsjer en de romantiek van de wijnstreek zorgen ongerepte natuur, weergaloze landschappen en indrukwekkende kunstschatten voor inspiratie. Het land voor alle jaargetijden betovert van het noorden tot aan het zuiden. De Stiermarkers, bekend om hun gezelligheid, verwelkomen u met een ongeëvenaarde rijkdom aan veelzijdige ideeën inzake wellness, genot, actieve natuurervaring en aanbiedingen. Van de gletsjerbedekte Hohe Dachstein (2995m) tot de zachtglooiende wijnhellingen ten zuiden van Graz, biedt deze deelstaat allerlei landschappen en culturele aandenkens. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in de leuke provinciehoofdstad Graz in diverse kloosters en burchten.
 
 
 
Burgenland

Burgenland heeft een inwoneraantal van ongeveer 280.000 en is de meest oostelijk gelegen provincie van Oostenrijk en grenst aan Niederösterreich en Stiermarken. De hoofdstad van deze provincie is Eisenstadt.

Tot 1921 was het een van de drie westelijke districten van Hongarije. Het land is 30 km breed en loopt van noord naar zuid. Het is altijd een grensgebied geweest, een overgangsgebied: hier eindigen de Alpen en beginnen de Hongaarse steppen. Hier zijn Oostenrijkse, Slavische en Hongaarse elementen met elkaar vervlochten. In het jaar 12 na Christus werd hier de Romeinse provincie Pannonia gesticht op het raakvlak van Romeinse en Aziatische culturen. Het is altijd een onrustig en omstreden land geweest. Het mag dan ook geen wonder heten dat later overal op de heuvels massieve burchten verrezen. Nu zijn ze een karakteristiek onderdeel van de streek, vooral in het zuiden en het midden.
Het landschap is bosrijk en heuvelachtig met lieflijke dalen. In de lente zien de hellingen wit van de kersebloesem.

 
 

 Begin- en eindpunt rondreis = Zell am See.  Afstand Utrecht-Zell am See = 975 km.  Afstand rondreis =1160 km







Design by: Alcapalis Webdesign