Kampeerautoreizen.nl » Duitsland» Eifel-Moezel en Rijndal
Duitsland
Reis 3 - Eifel-Moezel en Rijndal
Bestellen    Terug naar Duitsland

EIFEL

De Eifel is het oostelijke deel van het middelgebergte Eifel-Ardennen. De Eifel ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. In de koele en frisse hellingen liggen prachtige dichte bossen en hebt u vanaf de door de oude vulkanen gevormde pieken imposante panarama’s. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in Oost-België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel valt binnen de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

Vroeger was de Eifel een arme dunbevolkte en geïsoleerde streek. Dat is tegenwoordige wel anders. Alleen de rust die er vroeger was vindt men er nu nog steeds. Toeristen komen hier voornamelijk voor rust en stilte.

Vroeger was in het tertiair in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.

In de nabije omgeving van de Eifel liggen leuke steden zoals Monschau, Altenahr en Bad Münstereifel. Dit zijn dan ook de grote toeristische trekpleisters. Maar er is meer in de Eifel. Hellenthal is een groot wildpark met roofvogels, gelegen in de bossen en vrij rustig. Een attractie voor jong en oud is de 'Erlebniswelt am Nürburgring', een combinatie van automuseum, interactieve tentoonstellingen en simulatoren die je nergens elders vindt.

In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor ondere andere Formule 1 races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

Moezel

De Moezel (Moesel) ligt in Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg en Duitsland (deelstaten Saarland en Rijnland-Palts). De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 242 kilometer uit in de Rijn bij Koblenz. In werkelijkheid is de Moezel van bron tot monding 550 km lang. Hiervan ligt 305 km in Frankrijk en 245 km in Duitsland. De naam 'Moezel' komt van het Latijnse Mosella, een verbastering van het Keltische Mosea. Mosella is een verkleinwoord van de deels parallel stromende rivier de Maas (in het lat. Mosa). Langs de Moezel bevindt zich een belangrijk Wijnbouwgebied waar de moezelwijn zijn herkomst heeft. De moezel is een rivier met veel meanders en kent een totaal verval van 84 meter op het bevaarbare gedeelte, geregeld door 14 stuwen sinds 1964, waarvan de laatste in Koblenz.

Lang sprak men over dit kanaliseringsprojekt, maar de tegenstellingen tussen Frankrijk en Duitsland waren zo groot dat men nooit verder kwam dan plannen. Tot in 1956 de werken dan toch opgestart werden, ze zouden 8 jaar duren. De Moezel werd in 1967 van het Franse Metz tot Koblenz als vaarweg met 18 Schutsluizen vrijgegeven. Door deze kanalisatie kan men de Moezel bevaren tot in Thionville voor schepen tot 1500 ton, maar meestal is er weinig commerciële scheepvaart, wel toeristische. Het nadeel van dit grootse project is de verhoging van de waterstand, waardoor veel dorpen nu direct aan het water komen te liggen. Vroeger was het moezeldal nog romantischer.

Rijnland-Palts

De deelstaat beslaat een oppervlakte van 19.852 km2 een heeft een inwoneraantal van ongeveer 4.1 miljoen en bestaat uit 2305 gemeenten en de hoofdstad in Mainz. Rheinland-Pfalz is de deelstaat die grenst aan België, Luxemburg en Frankrijk en waar Rijn en Moezel zich een weg door banen. Rheinland-Pfalz is het grootste wijnbouwland van Duitsland. De 20.000 wijnboeren in deze deelstaat zorgen voor 71 procent van de totale Duitse druivenoogst en maar liefst 93 procent van alle Duitse exportwijnen is afkomstig uit deze deelstaat. Deze branche is in Rheinland-Pfalz verantwoordelijk voor in totaal 80.000 banen.

Een groot deel van Rijnland-Palts is heuvelachtig, de eenzame Hunsrück, de Eifel met zijn resten van oude vulkanen, en het Pfälzer Wald, een van de grootste bossen van het land. Maar tussen de heuvels liggen gast vrije valleien, uitgesleten door de rivieren de Ahr, Nahe, Moezel en natuurlijk de Rijn. In het zuiden van Rijnland-Palts stroomt de Rijn rustig door historische steden: Speyer, Worms en de hoofdstad van de deelstaat, Mainz. Deze zonnige streek is warm genoeg voor vijgen en tabak, maar het zijn de wijngaarden die het landschap zijn speciale karakter verlenen. Ten westen van Mainz buigt de Rijn noordwaarts en belandt hij in zijn stroomengte. Dit is een heel ander type wijngebied en hier groeien de druiven op onmogelijk steile hellingen. In de kastelen op de toppen zaten ooit roofridders die het gemunt hadden op het verkeer over het water in de diepte.

Als deelstaat is Rijnland-Palts nog jong de Franse bezettingsautoriteiten vormden het in 1946 van enkele oude provincies. Achtereenvolgende Franse koningen, revolutionairen en keizers hebben altijd veel belangstelling gehad voor het gebied ten westen van de Rijn en deze streek had even goed Frans kunnen zijn. De Romeinen waren hier ook graag. en de aantrekkelijke stad Trier kent de grootste concentratie Romeinse resten in Europa benoorden de Alpen. Deze streek is ook een van de centra van echt Duitse geschiedenis. De heersers van respectievelijk Trier, Mainz en de Palts behoorden tot de zeven keurvorsten die de keizer van het Heilige Roomse Rijk kozen.

Rijnland-Palts is in 1945 gevormd door het bestuur van de Franse sector uit de voorheen Beierse Palts, het zuidelijke deel van het Pruisische Rijnland (Regierungsbezirke Koblenz en Trier), de voorheen tot Hessen-Darmstadt behorende provincie Rheinhessen, delen van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en het voorheen Oldenburgse gebied rond Birkenfeld.

De belangrijkste industrie in Rheinland-Pfalz is de chemische industrie. Het grootste chemieconcern van Europa, BASF, heeft bovendien haar zetel in Rheinland-Pfalz. BASF is met ruim 45.000 werknemers de grootste werkgever in Rheinland. Naast de chemische industrie houden de typische Duitse industrieën machinebouw, automotive en de metaalindustrie de economie van de deelstaat staande. Tot de belangrijkste branches behoren ook de levensmiddelen- en tabaksindustrie. Andere belangrijke industrieën zijn de kunststofindustrie, glasindustrie en papierindustrie. Verder is Rheinland de vestigingplaats van onder andere de glasfabriek Schott, Mercedes, Boehringer, Opel, IBM en de RTV-zenders ZDF, SAT1, 3sat en SWR.

  Begin- en eindpunt rondreis = Aken.  Afstand Utrecht-Aken = 190 km.  Afstand rondreis =1500 km.

















Design by: Alcapalis Webdesign