Kampeerautoreizen.nl » Duitsland» Pfalz-Schwarzwald en Bodensee

Duitsland
Reis 6 - Pfalz-Schwarzwald en Bodensee
Bestellen    Terug naar Duitsland


Schwarzwald

Baden-Württemberg
Deze deelstaat, die grenst aan Frankrijk en Zwitserland in de zuidwesthoek van Duitsland, heeft een tweezijdig karakter. Het klimaat in het Rijndal en rond de Bodensee heeft iets zuidelijks, wat wordt weerspiegeld in de gemoedelijke levensstijl. Tegelijk gaven de voor de Zwaben (zoals de Württembergers liever worden genoemd) karakteristieke inventiviteit en werklust de aanzet tot het economische wonder van Duitsland, wat Baden-Württemberg tot de welvarendste streek van het land maakte.

Van de schitterende landschappen in Baden-Württemberg is het Zwarte Woud, met zijn mantel van donkere en mysterieuze naaldbomen, groene weiden, enorme boerderijen en levende volkstradities, het indrukwekkendst. Het andere grote hoogland, de Schwäbische Alb, is ruiger. Rivieren als de Boven-Donau doorsnijden de kalkstenen plateaus en vormen indrukwekkende rotsformaties, bekroond met schilderachtige kastelen. Kastelen zijn in Baden-Württemberg overal te vinden, variërend van gereconstrueerde middeleeuwse burchten zoals Burg Hohenzollern, tot luisterrijke barokpaleizen, zoals Schloss Bruchsal.

Langs de onderstroom van de Neckar, vóór het punt waar hij de universiteit van Heidelberg passeert, staan ontelbare kastelen. De hoofdstad van de deelstaat is Stuttgart, een van de progressiefste steden van Duitsland, die trots is op zowel de hoogwaardige technologie van zijn producten als zijn culturele trekpleisters. De stad was de koninklijke zetel van de vorsten van Württemberg, wier koninkrijk zich uitstrekte tot de oevers van de Bodensee.

Na de Tweede Wereldoorlog lag het voor de hand dat het oude koninkrijk de basis zou vormen voor een federale deelstaat, maar in 1950 sprak het volk zich uit voor een verbond met Baden. Tot 1918 was Baden een groothertogdom met Karlsruhe als hoofdstad, en de bewoners vinden dat zij veel verschillen van de Zwaben. Ze zijn de arbeid niet zo toegewijd als hun oostelijke landgenoten misschien onder invloed van de vele wijngaarden op de zonnige, westelijke hellingen van het Zwarte Woud. En geen enkele plek staat meer in het teken van genot en ontspanning dan het archetypische kuuroord Baden-Baden.

Bodensee

De Bodensee is met 571 vierkante kilometer het grootste meer van Duistland. Het meer is gelegen in het Zuiden van Duistland ten noorden van Zwisterland en Liechtenstein. De Bodensee wordt grotendeels gevoed door de Rijn (Alpenrijn), die het meer in het oosten binnenstroomt en in het westen weer verlaat. Het meer heeft een stroomgebied van 11.500 km². Daarmee is het meer het op drie na grootste van Europa. In het Bodenmeer ligt ook het bloemeneiland Mainau. De blauwe Bodensee heeft veel bezochte plaatsen langs de oevers. In het toeristische hoogseizoen zal de recreatie aan de Bodensee wellicht het meest in het oog vallen, maar ook geïnteresseerden in land en cultuur komen ruimschoots aan hun trekken, evenals degenen die hier de rust zoeken van landschap en natuur. En zo is het ook voor Oberschwaben en het Donaugebied. De Bodensee wordt ook wel het Meer van Konstanz genoemd, of het Schwäbische Meer. Die laatste benaming stamt uit de tijd dat het hertogdom Schwaben zich uitstrekte tot ver over de Alpen. Het meer lag toen midden in Schwaben. De geschiedenis van de plaatsen eromheen wijst erop dat hier al heel vroeg belangrijke nederzettingen waren. De plaats Bodman aan de westelijkee punt van het meer (dat hier Uberlinger See heet) was een belangrijke marktplaats in de tijd van de alemannen. ln de 7e eeuw sloegen ze daar al hun eigen gouden munten. Daarvoor moeten de Romeinen vooral langs de zuidoever hun vestigingen gehad hebben. Konstanz als bisschopszetel vormde eeuwenlang een belangrijke rol als cultureel en bestuurlijk centrum voor een zeer uitgebreid gebied.

De vliegtuigfabriek Dornier is vanouds gevestigd aan het Bodenmeer. Dit maakte oorsponkelijk de productie van vliegboten gemakkelijk. In elk geval sinds 1990 stelt de Duitse overheid strenge eisen aan de bebouwing langs het Bodenmeer. Zo mocht de vliegtuigfabriek alleen maar uitbreiden indien de nieuwe gebouwen niet vanaf het water zichtbaar zouden zijn. Zo wil de Duitse overheid het landschappelijk schoon van het Bodenmeer bewaren. Kenmerkend voor het meer zijn de haast subtropisch aandoende tuinen, parken en wijngaarden langs de oevers, de witte zeilen en andere watersportmogelijkheden en vooral ook de vele rondvaart- en veerboten van de 'weisse Flosse'. Ook dat bevaren van de Bodensee heeft zijn geschiedenis. De Romeinen en alemannen hadden zeker al hun oeververbindingen, in de Middeleeuwen was er sprake van een drukke handelsvaart over het meer, en in de Dertigjarige Oorlog vielen de Zweden met hun krijgsvloot de oeversteden aan. In de spanningen tussen de aangrenzende gebieden voeren er ook in later tijden nog oorlogsschepen op de Bodensee. In de 19e eeuw kwamen de raderboten, die in de 20e eeuw door modernere veerboten en passagiersschepen werden opgevolgd. Veel van de plaatsen langs de Duitse oevers van de Bodensee zijn gericht op het toerisme. U vindt er hotelaccommodaties in verschillende prijsklassen, er zijn overal appartementen of 'Ferienwohnungen' te huur en in de directe omgeving van het water bevinden zich grote campings. Vooral het aangename klimaat is voor de ontwikkeling van het toerisme zeer bevorderlijk. Als in andere delen van het land de bomen in de knop komen, staan ze aan de Bodensee voor een groot deel al volledig in bloei. Voor de vele feesten die in de zomerse weekenden in diverse toeristenplaatsen georganiseerd worden, loopt men zelden het risico van slecht weer.

Het zachte klimaat bevordert niet alleen een bijzondere plantengroei. maar was ook van invloed op de ontwikkeling van de groente- en fruitteelt. Het eiland Reichenau, waar in de 8e eeuw een belangrijk klooster werd gesticht, is tot op heden het gebied van de groentetuinen. De stad Tettnang werd een centrum van fruitteelt en van het verbouwen van hop. De Bodensee is ook het grootste drinkwaterreservoir van Zuidwest Duitsland. Meer dan 350 miljoen liter pompen de installaties dagelijks tot ver voorbij Stuttgart. Tussen de Bodensee en de Donau ligt het landschap van heuvels, bossen, akkers, dorpen en kleine steden dat Oberschwaben wordt genoemd. De toeristische betekenis ontleent het gebied vooral aan de vele cultuurhistorische monumenten. Dit is bij uitstek het land van de barok, met de weelderigste voorbeelden daarvan uit de laatste periode; de rococo. In veel van de dorpen in Oberschwaben zijn burchten en kleine of grotere kastelen. Tot in onze tijd toe worden ze door adellijke families bewoond. Daarnaast zijn er de bijzondere kloosters en kerken, waarvan er sommige al sinds eeuwen als bedevaartsoord vele bezoekers trekken. Weelderig, misschien soms overdadig, maar vooral toch ook licht, kleurrijk en feestelijk, zo worden telkens opnieuw de barokke bouwkunst en interieurverzorging ervaren. Die kunnen indrukwekkend groot van vorm zijn. zoals in de kloosterkerk van Weingarten, of kleiner van opzet, maar niet minder rijk versierd. zoals in de kerk van Steinhausen.

                                                                                                                                       
 Begin- en eindpunt rondreis = Trier.  Afstand Utrecht-Trier = 340 km. Afstand rondreis = 1600 km.

















Design by: Alcapalis Webdesign