Kampeerautoreizen.nl » Ierland» Reis 1

IERLAND
Reis 1  Noord-Ierland
Bestellen    Terug naar Ierland

Noord-Ierland is, naast Engeland, Schotland en Wales, een van de vier landstreken van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en de enige die niet op het eiland Groot-Brittannië ligt. Noord-Ierland is het noordelijke deel van het eiland Ierland en bestaat uit de graafschappen Antrim, Armagh, County Down, Fermanagh, Derry en Tyrone.
In totaal beslaat Noord-Ierland, ook Ulster genoemd, een oppervlakte van 14.148 km2 en dat is ongeveer een derde van de oppervlakte van Nederland en een zesde van de oppervlakte van het gehele Ierse eiland.

Noord-Ierland grenst in het zuiden en westen aan de Ierse Republiek en verder aan de Atlantische Oceaan en aan de Ierse Zee, de Donegalbaai en het Noordkanaal. West-Schotland ligt op het meest nabije punt slecht 21 km van Noord-Ierland. De kustlijn is ca. 362 km lang en loopt van Lough (Lake) Foyle in het noordwesten tot de Mourne Mountains in het zuidoosten.
Van de vele eilandjes voor de kust van Noord-Ierland zijn er een aantal toeristisch interessant, o.a. Tory Island, Rathlin Island en de Copeland Islands (Lighthouse Island, Great Copeland en Mew).

Landschappelijk komt Noord-Ierland sterk overeen met de Ierse Republiek. Het heeft spectaculaire rotskusten en baaien, groen heuvelland, hoogveen en veel rivieren. Bovendien bezit Noord-Ierland het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk, Lough Neagh (ca. 390 km2). Andere grote meren zijn Lough Foyle en Lough Erne.
Noord-Ierland bevat drie ‘bergachtige’ streken: de Sperrin Mountains in het noordwesten, het Antrim Plateau langs de noordoost kust en de Mourne Mountains in het zuidoosten. In de Mourne Mountains ligt het hoogste punt van Noord-Ierland: Slieve Donard met 848 meter. Andere ‘hoge’ toppen zijn Slieve Sawel met 683 meter, de Cuilcagh met 640 meter en Slieve Croob met 535 meter.
De drie langste rivieren van Noord-Ierland zijn: de Riber (River) Bann (129 km), de Riber Blackwater (160 km) en de Riber Lagan (60 km).

 

Begin- en eindpunt rondreis = Rosslare Harbour.   Afstand Utrecht-Rosslare Harbour via Dover (boot),

Pembroke Engeland (boot)-Rosslare Harbour =  995 km.

Afstand rondreis 1400 km.