Kampeerautoreizen.nl» Zweden» Reis 1

Zweden

Reis 1  Zuid Zweden;
Skäne Län, Blekinge Län, Smaland, Öland, Gotland en Hallands Län.

Bestellen Terug naar ZwedenDeze tocht van zo'n 1600 km voert door het zuidelijke deel  van Zweden. U zult merken dat u in verschillende landschappen terecht komt, van de vrijwel vlakke, vruchtbare Söderslätt van Skäne tot het karige rotsachtige maar boomrijke landschap van Smäland. Blekinge Län wordt niet voor niets "De tuin van Zweden" genoemd.

U komt op u reis op het eiland Öland via een lange 36 m hoge brug tussen Kalmar en Fäjestaden verbonden met het vaste land van Zweden. Het eiland is een bezoek zeker waard. Het bestaat uit een tamelijk vlak kalkplateau dat in het noorden geleidelijk uit zee oprijst, in het midden hoge, steile oevers heeft en in het zuiden weer vlak afdaalt tot zeeniveau. Op het eiland komen zo'n dertig soorten orchideeën voor.

Ook brengt u de reis op het grootste eiland Gotland en zonder meer een van de antrekkelijkste bestemmingen van het land.  Meteen al bij aankomst in de haven van Visby zult u overweldigd worden door de pracht van deze oude stad. Het eiland wemelt van de historische gebouwen en net als in Öland komen ook hier maar liefst 34 soorten orchideeën voor.

Tenslotte vormt de westkust het landschap van de provincie Halland met zandstranden en rotskusten. Er zijn weinig grote steden, maar Malmö, Lund, Kalmar en Jönköping/Huskvarna zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Ook de kleine kustplaatsen bieden met hun kleine havens en gezellige centra veel plezier.
 
Zuid-Zweden

Het zuidelijk deel van het land wordt gekenmerkt door grote verschillen en contrasten. In Zuid-Zweden lijkt geen dag op de andere.

De bossen van Småland aan de ene en de vlakten van Skåne aan de andere kant. Het lommerrijke van Blekinge in tegenstelling tot het zandlandschap van Öland en Gotland. En het ritme van de stad verbreekt de stilte van Dalsland.

Gotland en Öland vormen de oostelijke buitenpost van de regio en van het land. Kilometerslange zandstranden, fascinerende rotspilaren – natuurlijke stenen standbeelden – en de hanzestad Visby maken deze eilanden tot een vakantieparadijs voor ontspanning, afzondering en nachtleven. De middeleeuwse stad Visby en het cultuurlandschap in het zuiden van Öland zijn allebei aangemerkt als werelderfgoed.

Het binnenland van de regio wordt in tweeën gedeeld door de grootste meren van ons land: Vänern en Vättern. Aan de oostzijde liggen Småland en Östergötland. Het laatstgenoemde heeft een fantastische archipel en de Kolmården Zoo, een van de populairste bestemmingen van Zweden. Småland staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en zijn glas- en meubeldesign van wereldklasse. Hier zijn verhalenfiguren als Pippi Langkous tot leven gekomen door het schrijverschap van Astrid Lindgren.

Aan de westzijde liggen Dalsland en Västergötland. Het Göta kanal, een van de grootste historische en culturele bouwwerken van Zweden, loopt dwars door Östergötland en Västergötland. Deze verkeersroute met zijn imponerende sluizen en rijke aanbod aan activiteiten is tegenwoordig een populaire bestemming. Dalsland is de regio met de meeste meren van Zweden, met bevers, visarenden en massa’s vis.
 
Skåne, Blekinge, Halland en Bohuslän zijn kustprovincies met elk hun eigen karakter. De lommerrijke beukenbossen, kastelen en havezaten en de Deense invloeden in eten, cultuur en bebouwing van Skåne. Blekinge – de tuin van Zweden – met zijn schitterende bloemenpracht, idyllische vissersplaatsjes en ongerepte rotseilandjes, die naar zout en zee smaken. Typerend voor Halland zijn de eindeloze zandstranden, waar je kunt spelen en genieten, en de kustplaatsen waar het een en al bedrijvigheid is. En Bohuslän heeft zijn rotstekeningen, heerlijke schaaldieren in pittoreske vissersdorpen en een unieke archipel.
 
In Malmö en Gotenburg, de grote steden in deze regio, kun je je behoefte aan amusement stillen door middel van concerten, evenementen, sportgebeurtenissen en wat er verder zoal bij het leven in de grote stad hoort.
 
In Zuid-Zweden hoef je je nooit te vervelen. Slenter door de geschiedenis, breng een bezoek aan een van de vijf werelderfgoederen van deze regio, ga een fysieke uitdaging aan, shop erop los in winkeltjes en outlets of maak een golfrondje op een van de vele golfbanen. Alles naar eigen goeddunken. 


Begin- en eindpunt = Malmö.  Afstand Utrecht-Malmö = 825 km.  Afstand rondreis = 1620 km.
Design by: Alcapalis Webdesign