Kampeerautoreizen.nl» Zweden» Reis 3

Zweden

Reis 3 Noord-Zweden
Härjedalen, Jämtland, Lappland en Hälsingland.

Bestellen    Terug naar Zweden


Het noorden van Zweden is een van de dunst bevolkte streken van Europa. Grote steden vindt u er nauwelijks. Alleen Östersund in het binnenland verdient deze kwalificatie, langs de kust zijn de havensteden wel wat groter, zoals Luleä, Umeä, Sundsvall en Gävle.

Rondom de meren Siljan en Orsasjön vindt u de toeristisch zeer aantrekkelijke plaatsjes Leksand, Rättvik, Mora en Orsa. Deze streek zijn bij velen erg in trek en ’s zomers kan het er naar Zweedse begrippen erg druk zijn.

Het westelijk deel van Noord-Zweden wordt in beslag genomen door de beroemde fjällen, het hooggebergte van Zweden met als hoogste top Kebnekaise (2111 m). Door dit gebied leiden slechts weinig wegen, maar des te meer wandelroutes.

Noord Zweden is het land van de Samen. Een klein aantal verdient de kost met het houden van rendieren, maar het merendeel heeft een ‘gewoon’ beroep. Toch zult u overal aan de Samitische cultuur herinnerd worden.

Deze tocht is ca 2200 km lang. U kunt op deze reis volop genieten van de prachtige natuur. Een waarschuwing op deze reis is wel op zijn plaats. Er lopen in Zweden ongeveer 250.000 rendieren los rond, ze zijn zoals we zelf hebben ondervonden weinig schuw en komen daarom vaak op de wegen voor. Rijd daarom aandachtig en stop tijdig als u in de berm een groepje rendieren ziet staan, ze kunnen immers plots de weg oplopen. Ook elanden komen hier talrijk voor en ook deze dieren lopen zomaar de weg op. Een botsing heeft niet alleen voor het dier nare gevolgen maar ook voor uw camper.
 

Noord Zweden


De noordelijke helft van Zweden weet een bezoeker beslist te imponeren. Uitgestrekte bossen, niet-gereguleerde rivieren, schone lucht, fris water en stilte zijn de geschenken van de natuur aan bezoekers en bewoners.

In het oosten strekt zich de kuststrook langs de Botnische Golf uit, met zijn kilometerslange stranden, pittoreske vissersplaatsjes, bruisende steden en fascinerende archipels met honderden eilanden. In het westen pronkt een imponerende bergketen, die tot avontuur en ontspanning uitnodigt.
 
Het unieke klimaat staat ’s zomers garant voor aangename temperaturen en zoele en lichte nachten, terwijl de lange winter je onthaalt op een bijtende kou, een dansend noorderlicht (aurora borealis) en metershoge sneeuw. En in het uiterste noorden,
waar je ’s zomers van de middernachtszon kunt genieten, heerst ’s winters een poolnacht, die de klok rond duurt.

Noord-Zweden bestaat uit zeven provincies met allemaal hun eigen karakter. Norrbotten en Lappland met hun sterke Samische stempel en een ongerepte wildernis. Västerbotten met zijn bloeiende ondernemersgeest en de levende cultuur- en universiteitsstad Umeå. Medelpad en Ångermanland met de spectaculaire rotsen van het Werelderfgoed Höga Kusten, die abrupt afdalen tot in op fjorden gelijkende baaien. Jämtland en Härjedalen met uitgestrekte wouden en hoge bergen, die het hele jaar door skiërs en avonturiers trekken. En Hälsingland met zijn blauwe bergen en talloze meren, in combinatie met muziekfestivals en Hälsinglandse hoeven.

Het grote oppervlak van deze regio met zijn natuur met al zijn contrasten nodigt zowel ’s zomers als ’s winters uit tot avontuur en lichamelijke activiteiten. Het aanbod aan activiteiten is onbeperkt – met de keuze uit bergwandelen, skiën, scooterrijden, kanovaren, een rit met een hondenspan, een trip met een ijsbreker en een zeehondensafari, om er maar een paar te noemen.
 
Noord-Zweden is een rijk cultuurlandschap, met rotstekeningen en herinneringen aan vroegere bewoners. De Samische cultuur is hier constant aanwezig, door middel van gedetailleerd handwerk, de karakteristieke jojk en de rendierhouderij. Daarnaast zijn er drie werelderfgoederen een bezoek meer dan waard – Laponia, Gammelstad Kyrkstad en Höga Kusten.
 
Ondanks het feit dat deze regio de helft van het totale oppervlak van Zweden beslaat, woont er slechts een zevende deel van de inwoners van het land. Daarmee krijgt zowel lichaam als geest ruimte en bewegingsvrijheid. Hier krijgt de ziel vleugels.Begin- en eindpunt rondreis = Leksand.  Afstand Utrecht-Leksand = 1450 km.  Afstand rondreis = 2200 km.

.Design by: Alcapalis Webdesign