Kampeerautoreizen.nl » Noorwegen»Reis 3

Noorwegen

Reis 3 - Zuid-Noorwegen Sørland, Setesdal en Telemark.

Bestellen    Terug naar Noorwegen


Nergens in Noorwegen schijnt zo vaak de zon als in Zuid Noorwegen Zuid Noorwegen vele witte houten huizen aan de prachtige grillige kust. De grootste plaats is Kristiansand waar 70000 mensen wonen. Kristiansand kent een zeer rechtlijnige bouw Zuid Noorwegen heeft een typische kust met een groot aantal klip eilanden en rotsen.

In de tijd van de zeilvaart was er een sterke economische groei in Zuid Noorwegen. Ook de vele havens waren een veelbezocht (vlucht) oord voor vele schepen. Daarnaast waren en zijn visvangst en landbouw belangrijke inkomstenbronnen. In Zuid Nooorwegen is toerisme eveneens belangrijk. In de zomer trekken mensen vanuit heel Oost Noorwegen naar deze landstreek. In de vakanties en de weekends gaan de meeste Noren naar hun eigen zomerhuisje. Zuid Noorwegen is een zeer leuk vakantieoord voor sportvissers, waterliefhebbers, natuurliefhebbers en duikers. Zuid Noorwegen is zeer visrijk. Echter over het algemeen zijn de vangsten niet zo spectaculair als in Midden en Noord Noorwegen. Duikers kunnen in Zuid Noorwegen naar verschillende wrakken duiken.

Kristiansand is de hoofdstad van de provincie (in het Noors fylke) Vest-Agder. De stad ligt aan de kust, bij de monding van de rivier de Otra, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Kristiansand heeft ongeveer 70.000 inwoners. Vanuit Kristiansand vertrekken veerboten naar Hirtshals in Denemarken, Göteborg in Zweden en Newcastle in Engeland. Even buiten de stad ligt een vliegveld, Kjevik met onder meer een rechtstreekse verbinding met Amsterdam Kristiansand is een betrekkelijk jonge stad. De stad werd in 1641 door de Deense koning Christiaan IV gesticht. Het centrum van de stad, kvadraturen, kenmerkt zich door een volledig rechthoekig stratenpatroon. Als 'hoofdstad' van het zuiden is de stad een geliefd vakantiedoel voor de Noren. Bij de stad ligt een dierentuin, Dyreparken, waar ook een pretpark aan gekoppeld is. Ieder jaar begin juli wordt in de stad het festival Quart, een van de belangrijkste festivals van Noorwegen, gehouden. Kristiansand is de geboorteplaats van onder meer de Noorse kroonprinses Mette-Marit, de dichter Henrik Wergeland en de schrijver Jens Bjørneboe.Begin- en eindpunt van de rondreis = Vänersborg in Zweden.
Afstand Utrecht - Vänersborg = 1175 km.
Afstand van deze rondreis = 2800 km.
Design by: Alcapalis Webdesign