kampeerautoreizen.nl » Noorwegen

Noorwegen


3 Fantastische rondreizen door Noorwegen.

Noorwegen ligt aan de westkant van Scandinavië en wordt aan de zuidkant begrensd door het Skagerrak. In het noorden en westen liggen de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Aan de landzijde grenst Noorwegen aan Zweden, Finland en Rusland. Voor de kust van Noorwegen liggen de Lofoten, de belangrijkste eilandengroep.  Noorwegen is ongeveer tien maal zo groot als Nederland. Van noord naar zuid meet Noorwegen in vogelvlucht bijna 1800 km, ongeveer de afstand van Amsterdam naar Sicilië. De breedte van het land bedraagt daarentegen hier en daar maar 80 km.

Noorwegen kan ingedeeld worden in vier landschappen. Het Ostlandet is het dichtstbevolkte gebied. Hier liggen de meest uitgestrekte bossen en de drukst bezochte vakantiegebieden. In Vestlandet liggen de beroemde fjorden en met sneeuw bedekte bergen. Troendelag ligt in het midden van Noorwegen en is een betrekkelijk vlak en vruchtbaar gebied. Nordlandet bestaat uit bergen, eilanden en fjorden. Dwars door het gebied loopt de poolcirkel en hier wonen ook de Samen (Lappen).  De gletsjers slepen diepe kloven in het landschap en zo onstonden de fjorden. Fjorden kunnen tientallen kilometers landinwaarts reiken. Het verst landinwaarts reikt de Sognefjord (204 km).

De hoogste bergtoppen liggen tussen de hoofdstad Oslo en Trondheim. De Galdhoepiggen en de Glittertind zijn met ongeveer 2650 meter de hoogste toppen. Noorwegen heeft uitgebreide gletsjergebieden. De Jostedalsbreen is met 815 km2 het op een na grootste gletsjerveld van Europa. Rivieren en beken zijn door de vele watervallen en stroomversnellingen onbevaarbaar voor de scheepvaart. Ongeveer 3% van de totale oppervlakte bestaat uit landbouwgrond. Een nog kleiner percentage bestaat uit steden en wegen. Een kwart van Noorwegen wordt bedekt door bossen, de rest door bergen, rivieren en meren. Noorwegen telt ongeveer 15.000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 2000 bewoond worden.Voor meer informatie over de reis klikt u op het kaartje hiernaast.

Voor informatie over hoe te bestellen kunt u op de Bestellen knop klikken.

noorwegen
noorwegen
Reis Afstand
Reis1 Trollheimen, Helgaland Lofoten en Noordkaap 3750 km
Reis2 Zuidwest-Noorwegen 2150 km
Reis3 Zuid-Noorwegen Sørland, Setesdal en Telemark 2800 km

Design by:Alcapalis Webdesign


reis2 reis3